pondělí 16. března 2015

Jak vybrat svatebního fotografa

Svatba patří mezi jeden z nejkrásnějších dnů v životě dvou lidí. Okamžiky, které ve svatební den prožijeme, jsou nezapomenutelné, ale časem vyblednou. Jediné, co nám svatební den bude připomínat, jsou svatební fotografie.

Fotografie ze svatby jsou jenom jedny (GE X5 Lens, autor: Dale Moore, cc-by)

Proč mít profesionálního fotografa na svatbě

I když napjatý svatební rozpočet svádí ke hledání úspor, kde se dá, není dobré kvality svatebního fotografa podceňovat. Klasické fotky od kamaráda nebo rodinného příbuzného bez patřičných zkušeností, profesionality a vybavení nemusí uspokojit náročné očekávání novomanželů.

Svatební fotograf se soustředí na svou práci a ví, kde a kdy má zrovna být. Přizpůsobí se podmínkám, vyzdvihne přednosti a potlačí nedostatky.

Podle čeho vybrat toho nejlepšího

Kvalita fotografií – Projděte si jeho tvorbu a zjistěte, jaký má styl. Rozlišujeme 3 styly svatebních fotografií – tradiční, reportážní a umělecký. Každému vyhovuje něco jiného a každý fotograf se specializuje na konkrétní směr.

Kvalita osobnosti – Svatební fotograf s vámi bude sdílet významné okamžiky vašeho života. Sjednejte si osobní schůzku, popovídejte si a zjistěte, jak vám fotograf naslouchá, jak je vám sympatický, a jaké má nadšení pro věc.

Zodpovědnost a spolehlivost – Nedochvilnost a lajdáctví je snad to poslední, co by ženich nebo nevěsta u tak důležité osoby hledali. Fotograf by měl mít k dispozici 2 fotoaparáty a několik paměťových karet pro všechny případy. Fotografie pak ihned po svatbě zálohuje.

Reference -  Doporučil vám někdo ze známých svatebního fotografa? Perfektní! Nezapomeňte však prověřit jeho kvality „na vlastní oči“.

Cena – Pro mnoho snoubenců bude hrát významnou roli při výběru. Je dobré si proto předem ujasnit, kolik chcete do svatebních fotografií investovat. K základní orientaci může pomoci malý průzkum trhu.

Na levné snubní prsteny to nevypadá. Profesionální fotograf pracuje s osvětlením a dokáže věrně zachytit detaily, jako je třeba rytí.


3 kroky k výběru svatebního fotografa

Průzkum trhu – ptejte se známých, hledejte na internetu nebo navštivte některý ze svatebních veletrhů. Porovnejte si různé tvorby a styly a zjistěte, co vám bude vyhovovat a co můžete od fotografa očekávat.

Rozsah služeb – fotograf nemusí trávit na svatbě celý den, může se jednat pouze o nafocení svatebního obřadu. Domluvte se na případných úpravách fotografií , velkoformátovém tisku, natočení krátkého filmu, tvorbě svatebního oznámení nebo dokonce na okamžitém sdílení fotek na internetu.

Osobní schůzka – s vytipovaným fotografem si sjednejte osobní schůzku a pohovořte o vašich představách. Neváhejte se optat na cokoliv. Předejdete tak případnému nedorozumění.

Rezervace – padli jste si do oka? Neváhejte a rezervujte si jeho služby dopředu. Rozsah služeb, termíny, práva a povinnosti obou zúčastněných stran stvrdí podpis příslušné smlouvy.

Líbil se vám článek? Pošlete jej svým kamarádům!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Chcete se na něco zeptat nebo se podělit o své zkušenosti? Neváhejte a pište do komentářů!