úterý 25. srpna 2015

Příprava svatby krok za krokem

Kdy a jak začít plánovat svatbu? Svatební přípravy vyžadují určitý čas a zcela jistě se nejedná o záležitost na pár hodin. Včasným plánováním můžete mít svatbu v žádané lokalitě, bez stresu a s úsměvem na tváři.

Plánování svatby zpravidla začíná půl až jeden rok od zasnoubení. Snoubenci by si v první řadě měli ujasnit, kdy se chtějí brát, kde a kolik lidí pozvou na svůj svatební den. Ujasněním si těchto tří základních otázek se začne rýsovat svatební rozpočet, příhodné lokality, náročnost na občerstvení apod. S plánováním svatby je dobré se poradit s rodiči obou partnerů. Můžete také začít přemýšlet o tom, v jakém stylu by svatba měla být, jaký bude druh sňatku nebo o tom, kdo půjde za svědka.

Snubní prsteny Vendome K24
Dobré klenotnictví nechává dělat gravírování na snubní prsteny zdarma.

Rozhodnutí o místě konání svatby a následná rezervace v dostatečně dlouhém časovém horizontu bývá klíčovým bodem v plánování svatebního dne. Atraktivní lokality bývají často měsíce dopředu zamluveny jinými páry, a tak je dobré na vybrané místo co nejdříve zavolat a zjistit dostupnost v daném termínu. Termín konání svatby je rovněž podstatný, odvíjí se od něj počasí, některý ze svatebních hostů může být zaneprázdněný. Pokud neznáte místo svatby, je dobré jej osobně navštívit.

Tři měsíce před svatbou by měl být na stole seznam svatebních hostů a jména těch, kteří potřebují nocleh. Ujistěte se, že máte dostatek prostor pro všechny hosty na přespání, jinak zamluvte dopředu ubytování. Tento čas je také příhodný k dohodnutí termínu s kapelou nebo DJ, kteří se budou starat o zábavu na svatebním parketě.

Miss ČR a svatební prsteny Bisaku
Snubní prsteny s briliantem vypadají stále tak, jako kdyby jste je kupovali právě včera.

Nevěsta si vybírá šaty – je dobré se porozhlédnout po všech variantách – vlastní šatník, svatební salon, půjčovna nebo známí. Pro speciální požadavky a opravdu dokonalé svatební šaty je možnost konzultovat své představy s profesionální švadlenou. U ženicha je otázka oblečení poměrně jednoduchá, nicméně i on by měl zvážit zakoupení nového obleku pro tento jedinečný okamžik.

Poslední položkou na seznamu „tři měsíce před“ jsou snubní prsteny. Navštivte klenotnictví přímo osobně a poraďte se s odborným personálem o vašich představách. Samotná výroba snubních prstenů trvá obvykle v rozmezí 5-6 týdnů. V případě speciálních požadavků některá klenotnictví dokonce vyrábí snubní prsteny přímo podle požadavků klienta v 3D návrhu pomocí počítačového programu.

diamantove-zlate-prsteny-bisaku
Snubní prsteny z klenotnictví BISAKU jsou opatřeny dokladem pravosti a certifikátem původu.

Zhruba 6 týdnů před svatbou můžete začít chystat další důležité prvky svatebního programu. Promluvte se svědky o jejich roli, se svatebními hosty o stylu, v jakém svatba bude. Objednejte si svatební dekorace, svatební kytici, svatební oznámení, občerstvení, krabičky na výslužky, sladkosti, svatební koláčky apod.

Šest týdnů před svatbou je také správný čas pro výběr svatebního fotografa. Poptejte se známých, projděte si webové prezentace vytipovaných fotografů. Sjednejte si osobní schůzku a popovídejte si o svých představách a možnostech realizace. S rezervací fotografa neváhejte, ti nejlepší bývají vytížení i na celé léto.

Měsíc před svatbou rozešlete připravená svatební oznámení, nejdůležitější hosty se sluší pozvat osobně. Do svatebního oznámení je dobré dodat tip na svatební dar. Zavolejte své kadeřnici a objednejte se na účes a svatební líčení.

Týden před svatbou by mělo být všechno nachystáno, samozřejmě kromě rychle se kazícího občerstvení. Naposledy si vyzkoušejte svatební šaty, aby bylo jisté, že vám padnou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Chcete se na něco zeptat nebo se podělit o své zkušenosti? Neváhejte a pište do komentářů!