pondělí 30. listopadu 2015

Podle čeho vybírat diamant – tvary diamantu

Pokud jste otevřeli tento článek, zřejmě máte v úmyslu si svoji přítelkyni vzít za ženu. Od první chvíle – od okamžiku, kdy předáte prsten – to chcete udělat jako chlap, pořádně. Proto přemýšlíte nad zásnubním prstenem s drahým kamenem. A který drahý kámen vaší milované doopravdy ukáže, jak moc ji milujete? Ano, je to diamant. Nejtřpytivější, nejkrásnější a také nejdražší z běžně používaných drahokamů na zásnubních prstenech. Určitě má tyto vlastnosti právem.

Pokud by za vámi přišel známý a chtěl poradit s výběrem auta, budete mít jasno za několik minut. Ale budete vědět, jak vybrat správný diamant, až přijdete do klenotnictví? Jaký tvar, brus, jas, jakou velikost nebo kolik karátů? Tak na tyhle a další otázky se vám přehledně pokusíme odpovědět. Uvidíte, že nakonec nebude výběr diamantu takový problém.

Tvar není jen na ozdobu

Přes obrovskou škálu tvarů prstenů a použitých materiálů existuje několik základních variant tvarů, které dají vyniknout kráse a kvalitě diamantů. Neuškodí se o těchto základních variantách dozvědět něco více, každý brus má totiž svoje specifika a dává vyniknout různým vlastnostem kamene. A ostatně i budoucí nevěsty.


Zdroj: jewellerymonthly.com



Round brilliant

Nejobvyklejším tvarem je kruh (round brilliant). Je to v současnosti nejoblíbenější a nejvyhledávanější tvar, který klenotníci dovedli za staletí k dokonalosti. Výbrus se sedmapadesáti ploškami zajišťuje dokonalý třpyt, a pokud si nejste jistí, který tvar by se vaší budoucí snoubence líbil, je kruhový diamant univerzální volbou.

Princess

Dalším tvarem diamantu je takzvaný princess. Tento hranatý brus je velmi častou volbou při výběru zásnubních prstenů. Jeho jednoduchost a elegance funguje skvěle s různými tvary prstenů a přitom působí decentně na prstu vaší vyvolené. Může mít tvar obdelníku i čtverce a poprvé spatřil světlo světa v osmdesátých letech dvacátého století. Tento výbrus je asi o desetinu méně zářivý než kruh, přesto působí větším dojmem.

Emerald

Obdelníkový brus diamantu se nazývá emerald, česky smaragd. Původně byl totiž vynalezen k úpravě těchto drahých kamenů. Oproti předchozím dvěma tvarům dává vyniknout především čistotě diamantu, ale nebývá tak třpytivý, má menší jiskru. Dominantou výbrusu emerald je velká horní ploška a schodovitý výbrus, který vytváří efekt zrcadlení.  

Asscher

Asscher je tvarově velmi podobný emeraldu, není však obdelníkový, ale čtvercový. Stejně jako u předchozího typu je hlavní dominantou horní ploška diamantu a spodní část, tzv. pavillon, svými obdélníkovými ploškami zajišťuje krásný zrcadlový efekt. Tento výbrus poprvé spatřil světlo světa v roce 1902 v klenotnické dílně bratří Asscherů, největší sláva ho čekala ve dvacátých letech a renesanci slaví v posledních deseti letech.

Marquise

Tvar diamantu marquise (markýza) údajně vznikl v osmnáctém století na popud francouzského krále Ludvíka XIV., který tímto novým výbrusem chtěl napodobit dokonalý tvar úst své milenky, Madame de Pompadour. Tento speciální brus diamantu umožňuje zachovat maximální karátovou hmotnost kamene a podlouhlý tvar působí na pohled větším dojmem. Délka a šířka kamene se u tohoto typu brusu může lišit a do prstenu lze usadit v horizontálním i vertikálním směru. Pak se prst, který prsten s diamantem nosí, zdá delší a štíhlejší.

Oval

Oválný tvar diamantu si vyberete, pokud máte rádi kulatý tvar, ale chcete něco jedinečného. Tento brus vychází z klasického brilliantu, ale diamantu opticky zvětšuje a podobně jako u tvaru marquise prodlužuje prst snoubenky. Tento na první pohled klasický tvar vytvořil až v šedesátých letech dvacátého století klenotník Lazare Kaplan.

Radiant

Výbrus radiant kombinuje vlastnosti a tvary princess, kruhu a smaragdu. Bývá velmi zářivý, má velkou hloubku a různé zaoblení vrchní části, která má velkou plochu. Může mít tvar obdelníku i čtverce se zaoblenými rohy. Často se tento druh brusu používá u barevných kamenů, protože zvýrazňuje odstín.

Pear

Tento tvar hrušky (slzy) je oblíbený při zdobení řady ženských šperků. Kombinuje tvar kruhu a marquise, na jedné straně oblý a na druhé špičatý. Pro svůj tvar je oblíbený nejen při výrobě zásnubních prstenů, ale také dalších klenotů a šperků. Stejně jako u předchozích typů má pear zeštíhlující efekt na prstu.

Heart

Diamant ve tvaru srdce mluví sám za sebe. Je symbolem lásky a romantických citů, je proto naprosto dokonalou volbou pro výběr brusu na zásnubní prsten. Připravte si však peněženku, protože diamant vhodný pro tvar srdce by měl mít alespoň padesát karátů. U menších kamenů je problém tento tvar vybrousit.

Cushion

Posledním obvyklým brusným tvarem diamantu je cushion. V českém překladu se tento tvar nazývá polštářek a opravdu jeho čtvercový nebo obdelníkový obrys se zakulacenými rohy polštář připomíná. Díky poměrně velkým ploškám má tento brus vynikající třpyt a dá vyniknout kamenům s vysokou čistotou. Cushion se objevil před dvěma sty let a býval populární tak, jako je nyní oblíbený kulatý diamant.

Výroba diamantového prstenu, bisaku.cz


Podle čeho vybírat diamant – brus diamantu

O tom, jak vybrat diamant podle tvaru, jsme psali minule. V tomto článku vám poradíme, jaké další vlastnosti diamantů znát, když chcete vybrat ten nejkrásnější zásnubní prsten pro svoji budoucí snoubenku. Tvar a optické vlastnosti drahokamu určuje brus. Tedy způsob a kvalita broušení, které z hrubého kamene udělá precizní a překrásný drahokam. A kromě kvality diamantu je pak především brus to, co rozhoduje o celkovém dojmu a ceně šperku. Pod tímto pojmem nerozumíme tedy tvar (emerald, oval, princess atd.), ale symetrii, proporce a lesk.

Brus má vliv na několik vlastností diamantu: třpyt (brilliance), oheň (fire) a jiskra (scintillation). Třpytem se rozumí jas, který kámen vyzařuje z dokonale vyleštěných plošek z vnější i spodní části. Oheň znamená barevného záblesky viditelného spektra světla, které mají duhový, nebo chcete-li ohnivý charakter. Tyto záblesky jsou specifické pro diamanty, jejichž lom světla je takřka nemožné napodobit umělými kameny. Poslední optickou vlastností závislou na brusu je jiskra, kterou poznáte jako střídání tmavých a světlých odlesků a třpytu, pokud pohnete diamantem nebo zdrojem světla.

Brus je tedy o hře světel, ovlivňuje třpyt, jas a oheň diamantu. Pokud chce klenotník vybrousit opravdu krásný kousek, musí znát fyziku a matematiku. Důležitá je totiž symetrie, úhly a preciznost, se kterou se kámen brousí. Pokud má diamant ideální brus, světlo na něj dopadající svrchu se bude stejnou cestou i odrážet. Když bude brus moc mělký, světlo se bude ztrácet ve spodní části diamantu a bude-li naopak brus moc hluboký, světlo bude odcházet bokem kamene.

Zdroj: jewellerymonthly.com

Proč by tedy někdo brousil kameny jiným, než ideálním způsobem? Klenotník se vždy snaží z hrubého kamene získat co největší hotový diamant, aby se zachovala jeho karátová hmotnost. Přání zákazníků totiž většinou bývá: chci zásnubní prsten s co největším (zároveň ale nejlevnějším) diamantem. Pak jde jas, třpyt atd. stranou a vítězí například moc hluboký nebo mělký brus.

Malé diamanty se dají využít jako doplněk pro zvýraznění hlavního kamene

Brus je tedy rozhodující vlastností, která ovlivňuje celkový dojem z kamene a tedy i zásnubního prstenu. Nezávislá americká asociace GIA proto vydala tabulku hodnocení, podle které by měli klenotníci své diamanty hodnotit a napovídat tak zákazníkům, co od jednotlivých kousků čekat. Jednoduše a stručně:
  •         Excellent – nejvyšší kvalita brusu. Diamant odráží téměř veškeré dopadající světlo, hraje živými barvami a má vynikající třpyt a oheň.
  •       Very good – odráží většinu dopadajícího světla, vytváří výborný oheň a jas. Je velmi těžké jej rozeznat za normálních podmínek od diamantů s excellent brusem. Nižší je však cena.
  •       Good – odráží velkou část světla dopadající na diamant, je cenově mnohem dostupnější než vyšší třídy diamantů.
  •         Fair – stále se poměrně krásně třpytí, část světla se odráží boky a spodem kamene, nedosahuje však výrazného třpytu a ohně jako výše zmiňované stupně.
  •          Poor – většina dopadajícího světla se ztrácí v diamantu, na první pohled je kámen prázdný a bez živé jiskry, dokonce i pro laika. V lepších klenotnictvích byste podobné kameny neměli vůbec najít.
Pokud jste se rozhodli obstarat pro svoji budoucí snoubenku diamantový prsten, pamatujte, že brus je opravdu důležitý. Můžete mít dokonale čistý diamant s úžasnou barvou, ale kvůli nepovedenému brusu může vypadat mnohem hůř, než dobře vybroušený kousek s horší čirostí a bez živé barvy. Pokud hledáte levnější varianty, můžete bez obav nakoupit šperky s diamanty stupně fair a good, v tomto případě se doporučují složitější tvary brusu. Kategorii poor určitě vynechte, nechcete-li vyhodit zbytečně peníze a přijít o budoucí ruku své přítelkyně. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Chcete se na něco zeptat nebo se podělit o své zkušenosti? Neváhejte a pište do komentářů!